Organizacija venčanja

Kada je u pitanju organizacija venčanja – vašeg velikog dana, nijedan detalj ne sme biti zaboravljen. Kompleksan protokol na dan venčanja često zahteva više pomoći od one koju ste na početku planirali, kako bi svaki gost dobio zasluženu pažnju i otišao zadovoljan, pun pozitivnih utisaka. Biti spreman na iznenađenja može biti izazov za mladence koji se nalaze pod ogromnim ushićenjem. Mi smo spremi da vam pomognemo u organizaciji venčanja, a koliko je Srbija interesantna za ovu temu i kako se industrija venčanja razvija, možete pročitati OVDE.

arkadia-organizacija-vencanja

Zašto je organizacija venčanja zahtevan poduhvat?

Venčanja su najkomplikovaniji poduhvat za organizaciju u odnosu na sve druge vrste proslava. Nemogućnost reprize stvara dodatnu napetost, a velika očekivanja uz odgovornost prisutna su kod svakog para.

Pronalazak prostora, odabir hrane i pića, angažovanje najboljeg benda, fotografa, snimatelja, animatora, inovativnog dekoratera ili kvalitetnog poslastičara… Sve ovo potebno je spojiti u celinu koja će stvoriti utisak savršene uigranosti tima.

Šta su vaši prioriteti pri organizaciji svadbe?

Za neke delove venčanja poput odgovornog prostora i odličnog benda, iz našeg dugogodišnjeg iskustva ne sme se praviti kompromis. Pored toga, glavni zadatak je napraviti spisak tema koje su najvažnije vama kao paru. Poznavanje svakog segmenta organizacije pokazalo se kao dobra praksa, jer uliva mir mladencima i daje dodatnu nadu u to da će sve proteći kako je planirano.

Koliko vremena je potrebno za planiranje venčanja?

Prosek pripreme svadbe veći je iz godine u godinu. Pre desetak godina taj prosek bio je šest meseci, a danas je sve bliži godini planiranja. Sa druge strane, imali smo slučajeve da smo celu svadbu organizovali za devet dana, ali i primer koji je trajao dve godine. Važno je imati podršku, što u velikoj meri čini stvari jednostavnijim.

Kao najintenzivniji rad na početku organizacije pokazali su se odabir prostora i benda. Kada imate dobru osnovu, sve drugo može ići mirnijim tempom, kako biste uživali u procesu i planiranju detalja.

Lista zvanica

Spisak gostiju takođe se pravi odmah na početku, zbog biranja adekvatnog prostora. Dobro je znati da od 10% do 15% gostiju obično ne dolazi, te se sve može konkretnije isplanirati.

Kada je u redu obavestiti zvanice o detaljima održavanja venčanja?

Da li ste od onih koji vole pozive na velike događaje “u zadnji čas“? Verujemo da nisu ni vaši gosti, te je pozivnice najbolje proslediti čim zakažete datum, satnicu matičara ili crkvenog venčanja i prostor. Mi sve česće predlažemo da SAVE THE DATE se uradi odmah,a konkretne pozivnice nešto kasnije.Rano planiranje posebno će koristiti gostima iz inostranstva.

Planiranje troškova organizacije venčanja

Okvir budžeta je veoma važan kada je u pitanju planiranje venčanja. Mnogi u šali kažu da je budžet za venčanje sličan kao kada se gradi kuća – dodatnih 30% od planirane cifre. Naravno, ovo ne treba da vas uplaši, niti obeshrabri. Postoji mnogo načina fenomenalne organizacije budžeta koji garantuju dobru uštedu (promena menija, drugi dobavljač za tortu, pravljenje kreativnog dekora…). Odnos kvalitet-cena, kojim za svoj novac dobijate adekvatnu uslugu važi i danas i najznačajniji je aspekt kada je budžet u pitanju.

Važni učesnici u organizaciji venčanja

Svi učesnici su važni, kao što je važno znati da kompletan dan može zavisiti i od naizgled “najmanje karike“. Ako se, recimo, mladoj ne dopadne bidermajer, mnogo truda pada u vodu. Ako prevoznik gostiju ne može da priđe mestu za skup, prvi utisak gostiju teško da može da se popravi…

Udobnost i mogućnost prijatne atmosfere osnove su prostora koji ispunjava očekivanja. Cena, servis, fleksibilnost u izmeni menija, vizuelni stil, šta sve ulazi u cenu pored hrane i pića, komunikacija, odgovornost i još mnogo toga samo su neke od tema na koje treba obratiti pažnju.

Od vašeg raspoloženja i komunikacije zavisi i provod na svadbi i zbog toga je važan apsolutni komfor. Mane nekog mesta, ipak, mogu se pretvoriti u prilike ukoliko se poznaju i vide unapred. Takođe, prihvatanje da idealno mesto ne postoji od velikog je značaja, ali ponuda na našem tržištu vrlo je dobra i u najčešće odgovara odnosu cene i kvaliteta.

Pored stila fotografisanja na osnovu kojeg prvo birate saradnika vrlo je važno je da se upoznate lično. Fotograf je uz vas tokom celog dana, te je bitan faktor prijatnosti, poverenja, kao i da ume da vas opusti. Raspon cena teško je odrediti jer se kreću u razlici od čak tri puta.

„Koliko para toliko muzike“  samo je jedna od rečenica koje se u našem narodu prenose iz generacije u generaciju. Centralna tema svake dobre zabave zahteva visok nivo angažovanosti. Savet je da izbegnete bend koji ima mogućnost naručivanja pesama, kao i da razmislite korak dalje od usko profilisanih bendova ukoliko imate goste različitih interesovanja.

Broj sati svirke, poslovna politika, repertoar, cena, dress code, iskustvo i stil sviranja samo su neke od tema na koje treba obratiti pažnju. Takođe, preporučujemo da pogledate/čujete bend uživo, jer se prezentacije na internetu cesto razlikuju od realne energije.

Mnogim mladama ova tema je najvažnija. Dešava se i da interesovanje za dekoraciju pređe u prioritet već na samom početku, te se raspitivanje za ovu temu često nađe i pre samog zakazanog termina. Nepisano pravilo je da se mlade više bave dekoracijom i cvećem, dok su mladoženje okrenute hrani i muzici.

Kod dekoracije je važno imati u vidu prostor, jer nekada on nije u skladu sa željenim stilom. Nije isključeno da se dobrim dekorom može uticati na kvalitet prostora. Međutim, ovakav pristup zahteva mnogo više truda i energije.

Kreativnim pristupom se, takođe, može nadomestiti manjak budžeta. Savet je da se krene od najvidljivijih, centralnih detalja, kao što su deo za slikanje, mladenački sto i podijum.

Poslednjih godina naše tržiste je sve otvorenije kada je u pitanju dekoracija, te su mogućnosti veće, a novine za iduću sezonu pažljivo se planiraju. Ali na kraju – “in“ je ono što se vama dopada!

Proba šminke i frizure postala je imperativ. Rad koji vidite na društvenim mrežama ne mora biti toliko idealan kao što ste očekivali. Korekcije su moguće jedino ako reagujemo na vreme. Potražnja je velika, pa se nemojte iznenaditi što su mnogi bukirani mesecima unapred.

Preporučujemo da šminker i frizer dolaze na lokaciju gde mlada obavlja pripreme zbog prevoza i eventualne gužve u saobraćaju. Mir je neophodan za početak najvažnijeg dana.

Građansko venčanje može se organizovati u bilo kojoj opštini u samim prostorijama ili sve popularnijem “izlasku na teren“. Knjige za zakazivanje otvaraju se mahom u decembru za predstojeću godinu. Ne zaboravite na okvirne takse koje plaćate, kao i to da kumovi obavezno ponesu lične karte na dan venčanja. 🙂

Crkvene knjige za zakazivanje venčanja se, slično kao i matičarske, otvaraju krajem jedne ili pocetkom iduće godine. U zavisnosti od crkve, venčanja se zakazuju na pola sata ili pun sat. Obred traje približno trideset minuta. U vreme posta nisu moguća venčanja u crkvi, pa je pre zakazivanja potrebno proveriti sve dane za željenu godinu. Crkvena venčanja se, takođe, ne organizuju sredom i petkom.

Ovo je samo jedna od važnih logističkih tema. Dobro je gostima preporučiti hotele i smeštaje ukoliko nisu u vašoj organizaciji. Samim izborom smeštaja gostiju na manji broj lokacija omogućavate i kvalitetniju logistiku prevoza, kao i organizacije ostalih segmenata. Arkadia kao stalni partner ima posebne finansijske i organizacione mogućnosti u određenim hotelima.

Odabir venčanice

Veliki izbor svetskih brendova, kao i brojnih domaćih dizajnera prednost su kada govorimo o izboru venčanice, a upravo ova kategorija vendora svrstala je Srbiju u jednu od omiljenih destinacija. Zakazivanje termina u salonima je neophodno, jer je reč o procesu koji može potrajati.

Odelo za venčanje

Sve veća pažnja poklanja se odelima za venčanje. Neophodno je da ceo vizuelni identitet mladoženje uklopi uz venčanicu,a i bidermajer. Predlažemo nekad i angažovanje profesionalnog stiliste koji na stručan način može pomoći u izboru.

Običaji i pravila ponašanja

Protokol venčanja podrazumeva i određene običaje koji su dugi niz godina prisutni u našoj tradiciji. Simbol jabuke, kupovina mlade, stari svat, kićenje gostiju, bacanje bidermajera, prvi ples, svadbena torta… Sve su ovo segmenti venčanja koji zahtevaju vreme, te je važno dobro isplanirati raspored.

Pokloni za goste

Detalj koji će obradovati zvanice je lep uvod u veselje. Čokanji sa rakijom, teglice sa džemom ili medom, medenjaci, bombonice i lizalice, makarunsi… Preporučujemo da, kada birate poklon, on ima upotrebnu vrednost. Sve češći izbor su personalizovane lepeze tokom letnjih meseci, saksijice sa čuvarkućom, magneti…

Organizatori venčanja

Bez straha! Ne morate sve da uradite sami. Profesionalni timovi za organizaciju venčanja će prema vašem spisku želja ponuditi najbolje rešenje.

Možemo uraditi celokupnu organizaciju. Kvalitet komunikacije, usklađivanje sa realnim mogućnostima, vremenskim prilikama i stanjem na tržištu neki su od naših zadataka. Možemo sprovesti u delo i delimičnu organizaciju ili uraditi protokol i koordinisati na vašem vencanju sve potrebne elemente.

Zbog kompleksnosti ove teme napravili smo i obuku za organizaciju venčanja gde mozete naučiti koji su neophodni koraci ukoliko zelite da se u sve upustite sami. Ukoliko planirate venčanje na otvorenom naše savete možete pročitati OVDE.

*

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Šta možete očekivati od tima Arkadia organizacije venčanja?

  • Pronalazimo odgovarajući restoran/prostor/hotel prema vašem broju gostiju, budžetu i osnovnoj ideji same proslave. Obavićemo pregovore sa restoranom vezane za odabir menija, izmene u meniju, kartu pića, cene, raspored stolova i sedenja gostiju, uz aktivno praćenje realizacije dogovorenog na sam dan proslave.
  • Zakazujemo venčanje u crkvi ili opštini, organizujemo izlazak matičara na teren i nudimo savete oko potrebnih dokumenata, kao i svega onoga na šta treba obratiti pažnju.
  • Pronalazimo baš onakvu muziku, kakvu ste želeli. Sarađujemo sa velikim brojem bendova specijalizovanih upravo za venčanja. Zajedno ćemo dogovoriti plejliste, blokove, pauze, muziku za prvi ples, svadbenu tortu… Kontakti sa popularnim pevačima, njihovim menadžerima, kamernim orkestrima ili solistima takođe su mogućnost. Postoji opcija organizovanja i dodatne muzike kao što su DJ, kvartet, trubači, harfa, violina, harmonika, tamburaši…
  • Savetujemo oko izrade pozivnica u vašem stilu. Naši dizajneri će ispratiti svaku vašu ideju. Predložićemo vam tekstove, organizovati slanje i pomoći oko mailing lista. Tu su i sve češće koriščene online pozivnice.
  • Obezbedićemo limuzinu za mladence na dan svadbe, prevoz svatova, autobuse, mini kombije, transfere sa aerodroma, do hotela, restorana….
  • Obezbedićemo sve što je potrebno da biste blistali tog dana. Od venčanice i odela, do šminkera, pedikira, frizera…
  • Povezaćemo vas sa poslastičarima koji prave kvalitetne torte i kolače i slatke stolove i koji garantuju isporuku u dogovoreno vreme.Sladoled na letnjim svadbama…
  • Pomažemo u izboru kreativnog fotografa i snimatelja koji će se postarati da nijedan važan trenutak ne prođe nezabeleženo.
  • Organizovaćemo i specijalne efekte, vatromet, prvoklasnu rasvetu, maglu za podijum i slično.
  • Sve vrste dekoracije za svadbe naša su specijalnost.
  • Ne samo da ćemo pronaći najbolje dobavljače i sa njima obaviti sve neophodne pregovore, već ćemo ih i međusobno koordinirati, pratiti izvršenje njihovog dela posla i isplatiti nakon realizacije.
  • Pripremićemo prema vašim potrebama i željama kompletan protokol svadbe, a obezbedićemo i njegov celodnevni nadzor sa više organizatora koji će omogućiti da dan prođe bez stresa.
  • Višemesečnim kontaktom uputićemo vas u sve detalje onoga što sledi kako biste uživali u procesu, a ukazaćemo vam i na sve eventualne nedostatke nekih ideja ili izbora, kako bi predupredili moguće probleme.

  Na dan venčanja vodićemo računa o svemu dogovorenom i pratićemo dan u skladu sa svim elementima, raspoloženjem gostiju, vremenskim prilikama i neočekivanim situacijama. Prepustite nam realizaciju svog velikog dana i budite gosti na svojoj proslavi!

  *

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Želite da zajedno kreiramo nezaboravan utisak?

   Budite slobodni da nam predstavite svoje ideje.